Dromenvanger maken (DIY)

dromenvanger maken

2

Tijdens een bezoekje aan museum TwentseWelle bezochten we de tentoonstelling ‘De droom van het vliegen’. Aan het einde van de tour mochten we knutselen, zo leuk! Je kon tijdens deze tentoonstelling verschillende dingen maken die te maken hebben met dromen en vliegen. Zo kon je vleugels maken of superman, maar ook een dromenvanger. Alle materialen waren aanwezig en er stonden grote tafels waar je plaats kon nemen. Je maakt mij enorm blij met knutselen, dus ik pakte meteen de juiste materialen voor een dromenvanger en ging aan de slag. Nadeel, ik had ook nog 2 kids bij me, die iets meer handvatten en hulp nodig hadden 😉 Gelukkig is het maken van een dromenvanger niet moeilijk, ook niet voor een kleuter én het kan in 4 stappen.

Bodhi hield zich vooral bezig met het in stukjes knippen van draad, maar Ravi wilde zelf ook graag een dromenvanger maken. Hij was uiteindelijk meer bezig met het uitzoeken van de juiste kleuren draad, veertjes en kralen, maar met een beetje hulp maakte ook Ravi een mooi exemplaar. Zie onder.

dromenvanger-kids

Wat is een dromenvanger?

Oorspronkelijk werden de dromenvangers door de Canadese en Noord-Amerikaanse indianen gebruikt. Er wordt gezegd dat de dromenvanger werd ontdekt door een vrouw van wie het kind kwade dromen had. Omdat ze geen andere uitweg meer zag, kreeg ze hulp van een oude spinnenvrouw. Deze vertelde dat ze van wilgentakken de eeuwige cirkel moest maken en van katoenen draden het ‘net des levens’. De dromenvanger vangt de ‘slechte’ dromen op in het web en volgens de legende glijden ze er dan in de morgen af en drogen ze op in de ochtendzon. Goede dromen kunnen ongehinderd hun doorgang vinden en treden hierdoor wel het leven van de dromer binnen. 

Een mooi en geloofwaardig verhaal vind ik. Maar buitenom de praktische zaken vind ik een dromenvanger altijd zo ontzettend sfeervol. Vroeger had ik er ook altijd één boven mijn bed hangen. Maar in mijn volwassen leven paste deze niet echt meer in mijn interieur. Gelukkig kun je je eigen dromenvanger maken in alle kleuren en met heel veel verschillende accessoires. Hieronder leg ik in 4 stappen uit hoe je je eigen dromenvanger maakt, succes en heel veel plezier!

dromenvanger-maken

Dromenvanger maken in 4 stappen

Stap #1 – Verzamel de materialen

Je hebt in principe niet veel nodig, maar je kunt je dromenvanger zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je hebt dus niet al het onderstaande materiaal nodig. Kijk gewoon eens wat je allemaal nog in huis hebt. 

– Schaar 
– Een ring (een metalen ring, borduur-ring of een wilgenhouten ring) Ik gebruikte een kleerhanger van metaal.
– Katoen/wol/touw/pijpragers
– Lintjes/touw 
– IJzerdraad 
– Tangetje
– Naald
– Kralen 
– Schelpen
– Bedeltjes (bijvoorbeeld van oude armbandjes)
– Veren Stap #2 – Wikkel de wol om de ring of kleerhanger

Kies de kleuren wol die je mooi bij elkaar vindt passen. Begin met de eerste kleur, zorg ervoor dat er een goed knoopje in zit wanneer je begint met wikkelen. Dit kun je eventueel verstevigen met een beetje lijm. Handige tip: Maak een klein bolletje van de wol en neem deze in je hand, zodat je het gemakkelijk om de ring heen kunt wikkelen.  Je kunt op elk moment een andere kleur wol pakken en vastknopen aan het uiteinde en dan gewoon verdergaan met wikkelen. 

dromenvanger-maken-materiaal

Stap #3 – Maak het spinnenweb

Ik heb het er mijzelf erg gemakkelijk vanaf gemaakt, maar ook het spinnenweb kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Ik vond online een filmpje van twee meiden die je haarfijn uitleggen hoe je de meest prachtige dromenvanger maakt. Dus wil je echt een pareltje boven je bed, kijk dan even dit filmpje.  Ik heb een wollen draad zigzag over de kleerhanger getrokken en tussendoor goed strak getrokken. Er blijft genoeg ruimte over voor de goede dromen om doorheen te komen lijkt me 🙂

Stap #4 – Versieren maar

Nu komt het leukste onderdeel, het versieren. Ga los, maak je gek en wees creatief! Zorg voor een goed ophangsysteem, bij mijn kleerhanger is dit geen probleem natuurlijk, maar aan een ring kun je een mooie lus maken met een leuk strikje van lint ofzo. Aan de onderkant kun je verschillende gekleurde draden hangen waar je kralen en veren aan kunt bevestigen. Je kunt de veren ook met ijzerdraad vast maken. Ik gebruikte vrolijke gekleurde kralen met een grote opening, waar de wol goed doorheen ging. Anders kun  je eventueel ook een naald gebruiken om te rijgen. 

Ik ben heel benieuwd naar jullie exemplaren! Dus als je er eentje hebt gemaakt, tag mij dan even op Instagram 🙂 Volg je mij trouwens al op Instagram? 

dromenvanger-maken-4-stappen
2